За нас

Християнки центрове за помощ на зависими

Началото...

    Всичко започва преди повече от 30 години в Испания. Eдно християнско семейство от мисионери приютява наркозависим в дома си. След месец той ги обрал и изчезнал за известно време. Върнал се и те отново го приютили, после негов приятел, после още един, и още един…. В един момент домът им се оказал тесен и те решили да направят нещо, за да могат да помогнат на повече младежи, така наели къща в град Сантандер. С времето нуждата от място нараствала, тъй като центърът започнал да става все по-известен, и да отчита все по-голям успех в работата си, поради което се отворили още приемни къщи в Кантабрия и други испански провинции, в които работили вече бившите зависими .

Работилници и къщи за семейства

Reto a la Esperanza…

  Така се създала неправителствената организация „Асоциация Reto a la Esperanza“, чиито членове в по-голямата си част били бивши наркозависими. Тези хора, вече освободили се от проблемите на пристрастяването, почувствали желание да се грижат за други хора, на които можели да помогнат с опита  и посвещаването си, произхождащо от една истинска вяра и състрадание..

В България…

  В България всичко започва преди около 19 години, когато няколко хървати и испанци дошли с цел да разберат дали е възможно, да се помогне на многото зависими момчета и момичета, както и на техните семейства страдащи заедно с тях. Те знаели много добре, колко трудно е човек да превъзмогне проблема с пристрастяването и искали със своя личен пример, да покажат и на останалите, че има нов живот без алкохол и наркотици.

Къщата в Пловдив

Сдружение Рето-Надежда…

  Намерили една постройка близо до София, бивш краварник, нанесли се там и започнали да се срещат ежедневно с многото момчета и момичета търсещи изход от проблема. В началото почти всички желаещи се изпращали за къщите в Испания и Хърватска, но някой от момчета остават и тук, в бившия краварник край София. Започнали да го ремонтират и пригодяват за живеене, така се поставя началото на Рето в България. Като през 2000г се регистрира Сдружение „Рето- Надежда”,което е с нестопанска цел, регистрирано в Софииски градски съд с фирмено дело №12297/2000г. като основната му цел е: подпомагане физическата и социална интеграция, чрез оказване на безвъзмездна морална, културна, материална и духовна помощ на лица, намиращи се неравностойно социално положение, предимно токсикомани и наркомани, според индивидуалната нужда на лицето. Като всички членове са доброволци и бивши наркозависими..

Рето в Бургас

... и ще познаете истината и истината ще ви направи свободни…

В Пловдив и Бургас

  Нуждаещите се са толкова много, че през 2002г. се налага да се отвори още една къща в град Пловдив и година по- късно, друга в Бургас, където, да се помага на търсещите помощ. По това време всички момичета се изпращат на лечение в Испания, до отварянето на къща за тях през 2006г. В момента Рето се намира в повече от 25 държави в цял свят, като в България има около 70 момчета, 15 момичета и 5 семейства, които с Божията помощ се опитват да помогнат и на други като тях да намерят истинският живот и надежда.

Къщата за жени